Свадебный портал - свадьба без хлопот.

Поради breadcrumbs Шипшина: користь і протипоказання

Поради

Шипшина: користь і протипоказання

Також до його складу входять і такі корисні речовини, як цукру, вітамін Р і й різні органічні речовини.
Зазвичай використовують свіжі або висушені ягоди шипшини, останні часто застосовують для приготування настоїв, соків, відварів, чаю і багато чого іншого. Приготований чай з шипшини має безліч корисних властивостей: насамперед він допомагає зняти запалення, служить для тонусу і зміцнення організму, допомагає при склеротичних захворюваннях, а також нормалізує процеси обміну, діяльність серцево-судинної системи, печінки і шлунково-кишкового тракту, позитивно впливає на нервову систему.

Краще всього використовувати шипшина, зібраний до настання легких холодів, так як нехай і злегка, трохи підмерзли ягоди втрачають свою лікувальну силу. Далі зібрані ягоди висушують за допомогою печі (температура від дев'ятисот до ста градусів, але спостерігаючи, щоб ягоди не підгоріли) або з допомогою сушарки. Якщо все зроблено вірно, ягоди стануть жовтуватого або темно-червоного, бордового кольору. Тримати ягоди у спеціальних мішечках або банці, закритій кришкою, можна року два максимум. Також можна застосовувати квіти шипшини, набираючи їх, коли цвітуть, і висушуючи як будь-які інші квіти, а потім наполягати. Даний засіб покращує стан шкіри.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ШИПШИНИ

Відомо, що ягоди рослини містять велику кількість аскорбінової кислоти (або вітаміну С), кількістю від чотирьох до шести відсотків, а іноді і близько вісімнадцяти відсотків, крім цього, в насінні шипшини є вітамін Е, а в ягоди, крім аскорбінової кислоти, входять і такі вітаміни як В, До, Р (також званий рутином), каротин і т. п.

У рослині виявлено велику кількість корисних речовин: до вісімнадцяти відсотків цукру, до однієї цілої і восьми десятих відсотка яблучної кислоти і до двох відсотків лимонної, більше трьох відсотків пектинів і більше чотирьох відсотків дубильних речовин, а також багато інші речовини – залізо, кальцій, солі калію, фосфор, магній, марганець, ефірну олію, лікопін і т. п. За вмістом вітаміну C шипшина випереджає навіть чорну смородину, причому в десять разів, а також лимон – у п'ятдесят разів.

Крім того, ягоди шипшини є відмінним бактерицидним засобом. Найбільший вміст вітаміну С (аскорбінової кислоти) припадає на східну і північну частини лісового сектора, як і вміст дубильних речовин.

Шипшина служить також для зняття запалення, є хорошим сечогінним і жовчогінним засобом, покращує функцію шлунково-кишкового тракту. Великим плюсом є те, що при всьому цьому не виявляється негативного впливу на тканини нирок. Міститься в шипшині вітамін С позитивно впливає на більшість окисно-відновних реакцій організму. Ще одним його плюсом є здатність гальмування відкладень в кровоносних судинах атероматозних мас, а також завдяки шипшині зменшується кількість холестерину в крові і призупиняється поширення захворювання атеросклерозом.

Міститься в шипшині каротин позитивно позначається на імунітеті організму, вітамін До покращує згортання крові і допомагає у формуванні протромбіну, вітамін Р зміцнює капіляри, а також допомагає в найкращому засвоєнні вітаміну С, вітаміни В2 і В1 впливають на кровотворні органи, допомагають у синтезі зорового пурпуру та відіграють роль в формуванні жовтого ферменту.

ЗАСТОСУВАННЯ ШИПШИНИ

Існують сиропи, порошок, настій і екстракт шипшини. Їх використовують:

-при недокрів'ї;
-при атеросклерозі;
-для позбавлення від проблем з травленням, при захворюваннях колітом і гастрит, а також при виразці шлунка;
-при зниженій секреції шлунка;
-при кровотечах матки;
-у разі захворювань жіночих органів;
-при збої в кровотворенні;
-для підвищення загальної активності організму за рахунок великої кількості вітамінів;
-при повільно затягивающихся ранах;
-при загальному виснаженні або недокрів'ї;
-при виразці дванадцятипалої кишки;
-при повільному зрощенні кісток;
-при малярії;
-при хронічних або інших формах хвороб кишечника або печінки і т. п.

ВІДВАР ШИПШИНИ

Даний відвар є надзвичайно хорошим лікарським засобом, що підвищує імунітет і допомагає в лікуванні багатьох хвороб. При цьому перед його застосуванням необхідна консультація лікаря-фахівця, який допоможе визначити дозу. Для створення чаю з шипшини потрібно додати склянку крутого окропу до чайній ложці подрібненого листя або плодів, після чого перелити складу в термос і дати постояти кілька годин. Можна і інакше: увечері залити листя або ягоди водою (прохолодний), а з ранку поставити на вогонь, поки не закипить, після чого залишити на пару годин.

Сам склад корисний при атеросклерозі, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при застуді, збої в ендокринній системі та обмін речовин, холециститі, гіповітамінозі С і Р, нефриті, гепатиті, бронхіальній астмі, хворобах кишечника і печінки, високою кровоточивості і т. п.

ЯК ЗАВАРИТИ ШИПШИНА

Існують два рецепту для створення відвару. Для першого потрібно взяти цільні ягоди шипшини і помістити в термос із розрахунку по дві жмені на п'ятсот мілілітрів, додати туди дуже гарячої води і залишити на сім-вісім годин (іноді три), після чого пропустити через ситечко або марлю (обов'язково стерильну) і додати одну чайну ложку цукру. Другий рецепт складніше, але і дієвіше: потрібно взяти подрібнені ягоди, попередньо позбавлення від волосків, так як вони можуть викликати роздратування і негативну реакцію організму. Для подрібнення можна скористатися м'ясорубкою, щоб назовні вийшли насіння (в них також знаходиться безліч вітамінів). Далі, не користуючись термосом, як у першому випадку, слід залити ці ягоди трьомастами мл води і варити близько п'ятнадцяти хвилин. Після склад потрібно процідити. Отриманий відвар рекомендується пити до прийому їжі по половині склянки за два або три рази за день.

НАСТІЙ ШИПШИНИ

Його в основному використовують в домашніх умовах. Склад благотворно впливає на організм, зменшує або повністю припиняє кровотечу, сприяє виведенню жовчі, а також зміцненню і потовщення кровоносних капілярів. Крім цього, він допомагає функціонування статевих залоз, а також лікує опіки, рани і обморожені частини тіла, прискорює відновлення кісткових і м'яких тканин за рахунок своїх регенеруючих властивостей. Ягоди шипшини мають невеликий проносний ефект. Відомі також корисні властивості шипшини коричного: він сприяють руху крові в кровоносній системі судин головного мозку.

Настій шипшини: необхідно налити в термос або інший посуд) півлітра гарячої води і додати одну столову ложку ягід, а потім не чіпати до ранку. Далі засіб можна пити за тридцять хвилин до їжі по сто мілілітрів два рази на добу. Перед прийомом необхідно пропускати настій через ситечко або марлю. Склад слід використовувати максимум за дві доби, так як після втрачаються його лікувальні властивості і потрібно приготування нового.

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ШИПШИНИ

Необхідно досить обережно застосовувати цей лікарський засіб. Справа в тому, що в шипшині міститься велика кількість аскорбінової кислоти, яка може чинити несприятливий вплив на організм людей, що страждають захворюваннями шлунка, наприклад, виразку або гастрит, а також підвищеним вмістом кислотності. У зв'язку з цим приймати складу необхідно дуже акуратно.

Крім цього, існує несприятливий вплив настою шипшини на зуби і емаль, тому після його застосування необхідно кожен раз прополіскувати рот звичайною водою. Ні в якому разі не слід здійснювати прийом шиповникосодержащих коштів тим, у кого є схильність до тромбофлебіту і тромбоутворення.

З обережністю треба приймати шипшину при захворюваннях серця, обмежити прийом у випадках різного роду хвороб серця, наприклад, таких як ендокардит (запалення ендокарда, або внутрішньої оболонки серця).

Прийом складу небажаний для осіб, які страждають від збоїв кровообігу. Також існує розмежування в прийомі для страждаючих гіпотонічної хворобою і підвищеним артеріальним тиском. Для перших рекомендується прийом спиртових настоїв з шипшини та протипоказаний прийом водного настою, для других – все з точністю навпаки. Тобто людина з підвищеним артеріальним приймає водний настій, а спиртової йому заборонений.

Крім цього, тривале лікування шиповникосодержащими засобами негативно впливає на функцію печінки, аж до неінфекційної жовтяниці.

З обережністю належить використовувати шипшина при наявності різних захворювань дерматологічного характеру, перед використанням хворим потрібна попередня консультація лікаря. Враховуючи, що засоби, що містять корінь шипшини, уповільнюють вихід жовчі, дані препарати не призначаються особам, які страждають від закрепів, так як піде прогресування хвороби. Застосовують лікарські препарати петрушки, селери або кропу, що допомагає пом'якшити вплив на травлення і шлунок, а також зменшити утворення газів, що теж може бути наслідком прийому шиповникосодержащих коштів.

Пов'язані інформаційні сюжети:
Новіші інформаційні сюжети:
Старші інформаційні сюжети:

 

Наш вибір

Фотограф

photo
Місце здається
150 грн./міс.

Ми на Facebook