Свадебный портал - свадьба без хлопот.

Поради breadcrumbs Головні вітаміни зими: для мозку, імунітету і щастя

Поради

Головні вітаміни зими: для мозку, імунітету і щастя

Тим не менш, в будь-який сезон можна зберігати прекрасне здоров'я, підтримувати відмінну фізичну форму і перебувати в сонячному настрої. Причому дуже дешево, за рахунок самих простих натуральних продуктів.

Вітамін А

Найважливіші вітаміни цього сезону – А, В, С і D. Вони важливі круглий рік, але зараз особливо. Так, вітамін А допомагає боротися з сезонними застудами. Крім того, він зміцнює зір, серце, корисний для волосся, нормалізує обмін речовин.

Вітамін А може бути в двох основних формах: ретинолу, який міститься у тварин джерелах, і рослинному бета-каротині. Тваринний А – це печінка, яйця, риб'ячий жир.

Найвідоміший рослинний бета-каротин — звичайно ж, морква, хоча є і набагато більш багаті цим вітаміном продукти. Наприклад, звичайна гарбуз, яку зараз можна купити в кожному супермаркеті або на ринку. Трохи складніше знайти батат, солодкий картопля, який містить в два рази більше бета-каротину і ретинолу, ніж половина чашки моркви.

Надзвичайно багата вітаміном А і кучерява капуста кейл. До всього іншого, в ній багато також необхідного взимку вітаміну С.

Прекрасним джерелом бета-каротину також є звичайна курага. Її можна використовувати і замість шкідливих, напханих підсилювачами смаку і трансжирами промислових солодощів. А адже в холодний сезон солодкого хочеться більше, ніж зазвичай: позначається недолік серотоніну.

Вітамін В

Один з головних представників групи В, який нам дуже потрібен взимку – вітамін В10. Він стимулює синтез інтерферону – зміцнює імунітет білка. В10 також забезпечує пружність шкіри, зміцнює і живить волосся, що особливо важливо в холодний сезон, коли волосся і шкіру пересушують батареї і обігрівачі.

Рослинні продукти, багаті на вітамін В10, це моркву, горіхи і насіння, зернові. Тваринні продукти, з яких найкраще отримати цей вітамін: білий ропні сир, нирки, печінка, морепродукти і яєчний жовток.

Ще один найважливіший зимовий вітамін групи В – В1, або тіамін, який ще називають вітаміном гарного настрою. Він регулює метаболізм вуглеводів і жирів, тобто, важливий для схуднення, зміцнює серцево-судинну і нервову систему, уповільнює процеси старіння, поліпшує пам'ять, концентрацію уваги. Важливо, що В1 допомагає виводити з організму алкогольні і нікотинові токсини. Так що це вітамін номер один для боротьби з похміллям.
Тіаміном багаті цільні злаки, квасоля, спаржа, родзинки, чорнослив, брюссельська капуста, горіхи. Корисні також відвари м'яти, кропиви, ромашки. Джерела тваринного походження: риба, яловичина і свинина (особливо печінка). Важливий момент: тіамін руйнується під впливом солі. Тому страви з В1 потрібно солити безпосередньо перед їх вживанням. Також вітамін В1 не засвоюється з кавою.

Для того щоб зберігати емоційну стабільність, потрібен В12. Він надає сили, підвищує імунітет, рівень енергії. В12 принципово важливий для душевної рівноваги: зміцнює нервову систему, знижує дратівливість, вважається кращим ліками від депресії та безсоння. А ще цей вітамін корисний для мозку: покращує пам'ять, концентрацію уваги. Як і В1, В12 відіграє важливу роль у метаболізмі жирів і вуглеводів.

Кращі джерела В12: нирки, печінка, мозок, серце, а також м'ясо, риба, морепродукти, яйця. На жаль, з рослин В12 ми брати не можемо, так що вегетаріанцям доведеться приймати аптечний вітамін.

Вітамін С

Головний захисник нашої імунної системи в сезон застуд – вітамін С, або аскорбінова кислота. Але, насправді, він життєво важливий у будь-який сезон, оскільки вважається найсильнішим антиоксидантом: швидко виводить з організму всі токсичні сполуки, омолоджує і захищає від бактерій і різних вірусів. Також вітамін С бере участь у синтезі гормонів, зміцнює судини і капіляри, синтезує колаген, незамінний для шкіри, кісток і хрящів.

Як відомо, багато аскорбінки у всіх цитрусових, особливо в лимонах, тому вони корисні при застуді, а також у квашеній капусті, ківі, чорній смородині. Останню варто заморожувати влітку, адже взимку в свіжому вигляді її не знайдеш. Майте на увазі, що кип'ятити ягоди не можна – зруйнуються всі вітаміни, включаючи С. Тому домашні морси з замороженої смородини варто готувати або на водяній бані, або просто залити гарячою водою.

Вітамін D

Вітамін D синтезується в організмі переважно при впливі сонячного світла, тому його також називають «сонячним» вітаміном. Цей вітамін необхідний для засвоєння кальцію і магнію. Всі знають, що кальцій потрібен для кісток, зубів, волосся, а також нормального функціонування всіх органів і систем. А магній, серед усього іншого, стабілізує роботу нервової системи, знімає стрес, знижує стомлюваність, дратівливість, бореться з безсонням, розслаблює м'язи і знімає спазми.

З продуктів тваринного походження багаті вітаміном D яйця, молочні продукти, риб'ячий жир, печінка. Рослинних джерел вітаміну D не так багато: овес, петрушка, можна також вживати відвари кропиви і хвоща. Організм також чудово виробляє вітамін D під впливом ультрафіолетових променів, тому, як тільки видається погожий день, побільше гуляйте на свіжому повітрі.

Як бачите, щоб поповнювати запас принципово важливих «зимових» вітамінів, бути здоровим, енергійним і життєрадісним, досить включити в щоденне меню доступні і недорогі натуральні продукти. Не забувайте також, що вітаміни руйнуються під впливом солі, кави, нікотину і алкоголю, тому їх вживання варто звести до мінімуму.


Пов'язані інформаційні сюжети:
Новіші інформаційні сюжети:
Старші інформаційні сюжети:

 

Рекомендуємо

Фотограф

photo
Місце здається
150 грн./міс.

Весільний торт

1331278562_cake_200
Місце здається
150 грн./міс.