Свадебный портал - свадьба без хлопот.

Сімейне життя breadcrumbs Як повинен харчуватися школяр?

Сімейне життя

Як повинен харчуватися школяр?

читається, що школярам потрібна глюкоза для поліпшення роботи головного мозку. Це так, але мова йде не про сахарі з солодких продуктів, а про складних вуглеводах. Саме тому краще годувати дитину вранці вуглеводними продуктами.

Кращий сніданок для школяра - каші або макарони, стверджує дієтолог Катерина Бєлова.

В школу дитині краще дати бутерброд із зернового хліба зі шматочком сиру, шинки і овочами. Замість соків, які містять багато цукру, покладіть в портфель школяреві фрукти. А якщо у дитини буде можливість нормально поїсти, то не забудьте про салат.

Професор Ігор Кінь з НДІ харчування РАМН додає, що школяр повинен з'їдати хоча б один фрукт і пару овочів у день. Також він радить дати дитині з собою йогурт, кефір або кисле молоко.

З початком навчального року кількість червоного м'яса в раціоні харчування дитини потрібно зменшити, а ось кількість риби і морепродуктів - збільшити.



Зразкове меню школяра молодшого віку може виглядати приблизно так:
  
1-й сніданок: каша (овочеве блюдо); кава (чай, молоко).

2-й сніданок: яєчне (сирні) страва; кава (чай, молоко).

Обід: салат; перша страва; страва з м'яса (птиці, риби); гарнір; напій.
 
В якості першої страви дитині-школяру можна приготувати бульйон (курячий, м'ясний, рибний); супи на цих бульйонах, заправлені овочами, крупами, кльоцками, галушками; вегетаріанські супи, супи молочні, фруктові. Другим блюдом можуть бути котлети, биточки, тюфтельки, різні тушковані овочі з м'ясом, рибою, птицею, всілякі запіканки, запечена риба, птиця, тушковане м'ясо, азу, гуляш, бефстроганов.

Полуденок: кефір (молоко); печиво або хлібці з цільних злаків; свіжі фрукти.
Вечеря: овочеве (сирні) блюдо або каша; молоко (кефір).

При побудові раціону харчування дітей необхідно стежити за правильним розподілом продуктів протягом доби. Продукти, багаті білком, особливо в поєднанні з жиром, довше затримуються в шлунку і потребують для перетравлення значно більшої кількості травних соків. Крім того, м'ясні продукти багаті екстрактивними азотистими речовинами, які збуджують центральну нервову систему і такий вечеря може призводити до неспокійного сну дитини, або взагалі, до безсоння. Тому страви з м'яса, риби, яєць треба використати в першу половину дня, а молочно-рослинні страви, які перетравлюються значно легше, – на вечерю, так як вночі під час сну процеси травлення сповільнюються.
 
Особливу увагу в харчуванні школяра потрібно приділяти білкової складової раціону, при цьому на частку білків тваринного походження має припадати не менше 60%. Потребам зростаючого дитячого організму найбільшою мірою відповідає молочний білок, у зв'язку з чим молоко і молочні продукти розглядають як обов'язковий, не підлягає заміні продукт дитячого харчування. Для дітей шкільного віку добова норма молока (кефіру та ін) — 500 мл Слід враховувати, що 100 г молока відповідає 12 г сухого молока або 25 г згущеного. Віддавати перевагу краще збагаченим молочних продуктів – з додаванням вітамінів, йодованого білка, лактулози, біфідобактерій. До речі, кип'ятіння молока знижує її біологічну цінність (руйнуються амінокислоти), краще пити пастеризоване і ультрапастеризоване молоко. Школярам рекомендуються молочні продукти зі зниженою жирністю: у них стільки ж кальцію і білка, як і в жирних продуктах, і ступінь їх засвоєння краще.
 
Найважливішими ростовими амінокислотами є лізин, триптофан і гістидин, тому важливо, щоб в раціоні школяра були їх джерела — м'ясо, риба, яйця, сир, сир, кальмари, бобові.

Раціонально вживати м'ясо (птицю) 2-3 рази на тиждень, чергуючи його з рибою. При цьому краще готувати страви з філе яловичини, телятини, нежирної свинини у відвареному і запеченому вигляді. Школярам, особливо молодшого віку, варто обмежувати смажене, копчене, ковбасні вироби (останні багаті сіллю, «прихованими» жирами і містять нітрит натрію). Перед готуванням з м'яса краще обрізати видимий жир і знімати шкіру з птиці.

І, якщо смажите м'ясо дитині, то краще це робити на сковороді з гратами, щоб жир стікав на сковороду або після смажіння викладайте продукт на чисту серветку для вбирання надлишків жиру. Охолоджуйте супи і рагу, а потім видалити затверділий на поверхні жир. Важливою перевагою м'яса є велика кількість у ньому легкозасвоюваного заліза (на відміну від заліза овочів і фруктів), яке особливо необхідно дівчаток-старшокласниць, інакше зростає ризик розвитку залізодефіцитної анемії. Ще одним обов'язковим білковим продуктом у раціоні школяра є риба. Білки риб розщеплюються травними ферментами швидше і легше, ніж білки яловичини, оскільки не містять сполучнотканинних білків (еластину). Риба багата високоцінними 3-омега жирними кислотами, вітамінами С, А, групи В, мінеральними речовинами K, S, P, J, Zn, Fe, Cu та ін В рибі багато метіоніну, який покращує правильне засвоєння (а не накопичення) жирів.

Школярам слід обмежувати в харчуванні солону, консервовану, в'ялену, копчену рибу, оскільки вона багата солями сечової кислоти і натрієм, що може сприяти захворювання суглобів і розвитку гіпертонічної хвороби у дитини. Віддавати перевагу слід морської риби і морепродуктів (якщо немає у дитини алергії), так як вони джерело йоду, який необхідний для поліпшення інтелектуального розвитку школяра та профілактики зобу. До речі, в якості додаткового джерела йоду спробуйте подрібнити на кавомолці суху морську капусту і додавати її замість солі в страви. При приготуванні риби, щоб знищити специфічний запах (чого так не люблять багато дітей) камбали, тріски, палтуса та інших морських риб при варінні в бульйон, крім коріння і цибулі, добре додати огірковий розсіл (½– 1 склянка на 1 л води). А для усунення запаху при смаженні риби потрібно на сковороду у в олію покласти кілька скибочок очищеного сирого картоплі.
 
Якщо ваша дитина обирає страви з яєць, то, щоб не перевантажувати його організм холестерином (до речі, рекомендована кількість яєць не більше 4-5 штук на тиждень), можна при приготуванні яєчних страв використовувати замість 1 цілого яйця - 2 яєчних білка (а жовтки можна заморозити і використовувати при випічці).
Важливим доповненням білкової частини раціону школяра є бобові і горіхи. З собою школяреві можна завжди мати в портфелі для «експрес-перекус» пакетик горіхів і сухофруктів.

Оптимальним в раціоні школяра має бути зміст жиру. Недолік жирів може приводити до зниження імунітету, а надлишок — до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, розладу травлення.

Кращими джерелами вуглеводів у харчуванні школярів є фрукти, овочі та каші. Щодня на столі повинні бути фрукти і овочі зеленого, жовтого (оранжевого), червоного (бордового) кольору, тоді в організм дитини будуть надходити майже всі необхідні організму вітаміни, мікроелементи і біологічно активні речовини (індол, поліфеноли, лікопін, хлорофіл та ін, які і надають той чи інший колір рослині і при цьому виконують важливі функції в організмі). В цілому, школяр повинен вживати не менше 400 г овочів і фруктів на день. З м'ясними та рибними стравами в якості гарніру дитині краще давати соковиті овочі: салат, шпинат, мангольд (листовий буряк), всі види капусти, спаржу, кабачки, гарбуз, цибуля, редис, огірки. До речі, всіма улюблений салат зі свіжих огірків і помідорів не є еталоном оптимального поєднання з тієї причини, що аскорбінова кислота, якої багаті томати, легко руйнується ферментом аскорбатоксидазой, яка виходить з нарізаних огірків. В крайньому випадку, цей салат потрібно готувати на один прийом їжі і відразу його з'їдати.



Обов'язково потрібно контролювати споживання дитиною кондитерських виробів і булочок (часто діти купують їх під час перерв і по дорозі зі школи): надлишковий вміст їх в раціоні може сприяти розвитку порушення обміну речовин, що призводить до алергії, цукрового діабету та ожиріння.
 
Щоб процеси травлення у школяра проходили без напруги, потрібно враховувати деякі фактори. Так, доведено сповільнює дію жиру на шлункову секрецію (особливо баранячого жиру і маргарину). При цьому сповільнюється переварювання білка на 2 години і більше. Уповільнює вплив жиру на шлункову секрецію можна усунути, споживаючи велику кількість зелених овочів, краще сирих. Особливо ефективною в цьому відношенні сира капуста. З цієї причини з сиром, м'ясом і горіхами добре поєднуються зелені овочі. Також знижує інтенсивність перетравлення їжі звичка дитини запивати блюдо водою — при цьому розбавляється шлунковий сік і знижується концентрація травних ферментів, що також подовжує і ускладнює травлення.



Powered by Web Agency

Пов'язані інформаційні сюжети:
Новіші інформаційні сюжети:
Старші інформаційні сюжети:

 

Наш вибір

Фотограф

photo
Місце здається
150 грн./міс.

Ми на Facebook