Свадебный портал - свадьба без хлопот.

Сімейне життя

Як повинен харчуватися школяр?

читається, що школярам потрібна глюкоза для поліпшення роботи головного мозку. Це так, але мова йде не про сахарі з солодких продуктів, а про складних вуглеводах. Саме тому краще годувати дитину вранці вуглеводними продуктами.

Кращий сніданок для школяра - каші або макарони, стверджує дієтолог Катерина Бєлова.

В школу дитині краще дати бутерброд із зернового хліба зі шматочком сиру, шинки і овочами. Замість соків, які містять багато цукру, покладіть в портфель школяреві фрукти. А якщо у дитини буде можливість нормально поїсти, то не забудьте про салат.

Професор Ігор Кінь з НДІ харчування РАМН додає, що школяр повинен з'їдати хоча б один фрукт і пару овочів у день. Також він радить дати дитині з собою йогурт, кефір або кисле молоко.

З початком навчального року кількість червоного м'яса в раціоні харчування дитини потрібно зменшити, а ось кількість риби і морепродуктів - збільшити.



Зразкове меню школяра молодшого віку може виглядати приблизно так:
  
1-й сніданок: каша (овочеве блюдо); кава (чай, молоко).

2-й сніданок: яєчне (сирні) страва; кава (чай, молоко).

Обід: салат; перша страва; страва з м'яса (птиці, риби); гарнір; напій.
 
В якості першої страви дитині-школяру можна приготувати бульйон (курячий, м'ясний, рибний); супи на цих бульйонах, заправлені овочами, крупами, кльоцками, галушками; вегетаріанські супи, супи молочні, фруктові. Другим блюдом можуть бути котлети, биточки, тюфтельки, різні тушковані овочі з м'ясом, рибою, птицею, всілякі запіканки, запечена риба, птиця, тушковане м'ясо, азу, гуляш, бефстроганов.

Полуденок: кефір (молоко); печиво або хлібці з цільних злаків; свіжі фрукти.

Вечеря: овочеве (сирні) блюдо або каша; молоко (кефір).

При побудові раціону харчування дітей необхідно стежити за правильним розподілом продуктів протягом доби. Продукти, багаті білком, особливо в поєднанні з жиром, довше затримуються в шлунку і потребують для перетравлення значно більшої кількості травних соків. Крім того, м'ясні продукти багаті екстрактивними азотистими речовинами, які збуджують центральну нервову систему і такий вечеря може призводити до неспокійного сну дитини, або взагалі, до безсоння. Тому страви з м'яса, риби, яєць треба використати в першу половину дня, а молочно-рослинні страви, які перетравлюються значно легше, – на вечерю, так як вночі під час сну процеси травлення сповільнюються.
 
Особливу увагу в харчуванні школяра потрібно приділяти білкової складової раціону, при цьому на частку білків тваринного походження має припадати не менше 60%. Потребам зростаючого дитячого організму найбільшою мірою відповідає молочний білок, у зв'язку з чим молоко і молочні продукти розглядають як обов'язковий, не підлягає заміні продукт дитячого харчування. Для дітей шкільного віку добова норма молока (кефіру та ін) — 500 мл Слід враховувати, що 100 г молока відповідає 12 г сухого молока або 25 г згущеного. Віддавати перевагу краще збагаченим молочних продуктів – з додаванням вітамінів, йодованого білка, лактулози, біфідобактерій. До речі, кип'ятіння молока знижує її біологічну цінність (руйнуються амінокислоти), краще пити пастеризоване і ультрапастеризоване молоко. Школярам рекомендуються молочні продукти зі зниженою жирністю: у них стільки ж кальцію і білка, як і в жирних продуктах, і ступінь їх засвоєння краще.
 
Найважливішими ростовими амінокислотами є лізин, триптофан і гістидин, тому важливо, щоб в раціоні школяра були їх джерела — м'ясо, риба, яйця, сир, сир, кальмари, бобові.

Раціонально вживати м'ясо (птицю) 2-3 рази на тиждень, чергуючи його з рибою. При цьому краще готувати страви з філе яловичини, телятини, нежирної свинини у відвареному і запеченому вигляді. Школярам, особливо молодшого віку, варто обмежувати смажене, копчене, ковбасні вироби (останні багаті сіллю, «прихованими» жирами і містять нітрит натрію). Перед готуванням з м'яса краще обрізати видимий жир і знімати шкіру з птиці.

І, якщо смажите м'ясо дитині, то краще це робити на сковороді з гратами, щоб жир стікав на сковороду або після смажіння викладайте продукт на чисту серветку для вбирання надлишків жиру. Охолоджуйте супи і рагу, а потім видалити затверділий на поверхні жир. Важливою перевагою м'яса є велика кількість у ньому легкозасвоюваного заліза (на відміну від заліза овочів і фруктів), яке особливо необхідно дівчаток-старшокласниць, інакше зростає ризик розвитку залізодефіцитної анемії. Ще одним обов'язковим білковим продуктом у раціоні школяра є риба. Білки риб розщеплюються травними ферментами швидше і легше, ніж білки яловичини, оскільки не містять сполучнотканинних білків (еластину). Риба багата високоцінними 3-омега жирними кислотами, вітамінами С, А, групи В, мінеральними речовинами K, S, P, J, Zn, Fe, Cu та ін В рибі багато метіоніну, який покращує правильне засвоєння (а не накопичення) жирів.

Школярам слід обмежувати в харчуванні солону, консервовану, в'ялену, копчену рибу, оскільки вона багата солями сечової кислоти і натрієм, що може сприяти захворювання суглобів і розвитку гіпертонічної хвороби у дитини. Віддавати перевагу слід морської риби і морепродуктів (якщо немає у дитини алергії), так як вони джерело йоду, який необхідний для поліпшення інтелектуального розвитку школяра та профілактики зобу. До речі, в якості додаткового джерела йоду спробуйте подрібнити на кавомолці суху морську капусту і додавати її замість солі в страви. При приготуванні риби, щоб знищити специфічний запах (чого так не люблять багато дітей) камбали, тріски, палтуса та інших морських риб при варінні в бульйон, крім коріння і цибулі, добре додати огірковий розсіл (½– 1 склянка на 1 л води). А для усунення запаху при смаженні риби потрібно на сковороду у в олію покласти кілька скибочок очищеного сирого картоплі.
 
Якщо ваша дитина обирає страви з яєць, то, щоб не перевантажувати його організм холестерином (до речі, рекомендована кількість яєць не більше 4-5 штук на тиждень), можна при приготуванні яєчних страв використовувати замість 1 цілого яйця - 2 яєчних білка (а жовтки можна заморозити і використовувати при випічці).
Важливим доповненням білкової частини раціону школяра є бобові і горіхи. З собою школяреві можна завжди мати в портфелі для «експрес-перекус» пакетик горіхів і сухофруктів.

Оптимальним в раціоні школяра має бути зміст жиру. Недолік жирів може приводити до зниження імунітету, а надлишок — до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, розладу травлення.

Кращими джерелами вуглеводів у харчуванні школярів є фрукти, овочі та каші. Щодня на столі повинні бути фрукти і овочі зеленого, жовтого (оранжевого), червоного (бордового) кольору, тоді в організм дитини будуть надходити майже всі необхідні організму вітаміни, мікроелементи і біологічно активні речовини (індол, поліфеноли, лікопін, хлорофіл та ін, які і надають той чи інший колір рослині і при цьому виконують важливі функції в організмі). В цілому, школяр повинен вживати не менше 400 г овочів і фруктів на день. З м'ясними та рибними стравами в якості гарніру дитині краще давати соковиті овочі: салат, шпинат, мангольд (листовий буряк), всі види капусти, спаржу, кабачки, гарбуз, цибуля, редис, огірки. До речі, всіма улюблений салат зі свіжих огірків і помідорів не є еталоном оптимального поєднання з тієї причини, що аскорбінова кислота, якої багаті томати, легко руйнується ферментом аскорбатоксидазой, яка виходить з нарізаних огірків. В крайньому випадку, цей салат потрібно готувати на один прийом їжі і відразу його з'їдати.



Обов'язково потрібно контролювати споживання дитиною кондитерських виробів і булочок (часто діти купують їх під час перерв і по дорозі зі школи): надлишковий вміст їх в раціоні може сприяти розвитку порушення обміну речовин, що призводить до алергії, цукрового діабету та ожиріння.
 
Щоб процеси травлення у школяра проходили без напруги, потрібно враховувати деякі фактори. Так, доведено сповільнює дію жиру на шлункову секрецію (особливо баранячого жиру і маргарину). При цьому сповільнюється переварювання білка на 2 години і більше. Уповільнює вплив жиру на шлункову секрецію можна усунути, споживаючи велику кількість зелених овочів, краще сирих. Особливо ефективною в цьому відношенні сира капуста. З цієї причини з сиром, м'ясом і горіхами добре поєднуються зелені овочі. Також знижує інтенсивність перетравлення їжі звичка дитини запивати блюдо водою — при цьому розбавляється шлунковий сік і знижується концентрація травних ферментів, що також подовжує і ускладнює травлення.





Пов'язані інформаційні сюжети:
Новіші інформаційні сюжети:
Старші інформаційні сюжети:

 

Рекомендуємо

 

Наш партнер

          

Ведучий/Тамада

magic_woman_pink
Місце здається.
150 грн./міс.

Ми на Facebook